Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekki i zdrowe szaszłyki, z sosem miętowym. Lato na talerzu

  • 45 min

Składniki:

  • 1 garść roszponki
    1 opakowanie tofu naturalne
    6 krewetek koktajlowych
    4 pomidorki koktajlowe
    2 cebule czerwone
    1 cukinia
    1 papryczka chili
    10 gałązek mięty
    4 łyżki jogurtu greckiego
    4 łyżki śmietany zagęszczonej
    ½ łyżeczki oregano
    ½ łyżki bazyli suszonej
    Sól
    Pieprz
    5 łyżek oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia, cebula 1. Krewetki marynuję w 2 łyżkach oliwy, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano. Miętę myję, obieram listki, miksuję blenderem razem z jogurtem i śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Tofu kroję na kwadraty, cebulę obieram i odrywam łuski. Papryczkę chili kroję wzdłuż, usuwam nasiona i kroję na kawałki. Cukinię kroję w plastry, pomidorki koktajlowe na pół.
  • szaszłyki 2. Na patyczki do szaszłyków nabijam cukinię, cebulę, papryczkę chili, tofu, krewetkę, pomidorka. I tak powtarzam do końca patyczka. Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję oregano, polewam oliwą. Grilluję na grillu elektrycznym. Na talerz układam roszponkę na to szaszłyki. Polewam sosem miętowym. Talerz dekoruję kwiatkiem z cebuli czerwonej. Plastry cukinii nabijam na wykałaczki i układam koło kwiatka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Mięta Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować