Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy oba cukry wraz z żółtkami. Miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy ponownie. Ciasto wylewamy na blachę (37x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut aż się zarumieni. Studzimy
2.Jedną galaretkę rozpuszczamy w ½ l wody i odstawiamy aż lekko stężeje.
Jabłka obieramy, kroimy i smażymy w garnku z dodatkiem cukru i wody. Gdy zmiękną tłuczemy je tłuczkiem i jeszcze chwile gotujemy. Następnie miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu wlewamy jabłka do garnka i dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dobrze mieszamy i zagotowujemy. Gdy jabłka ostygną wykładamy na ciasto.
Śnieżki ubijamy z mlekiem a następnie dodajemy tężejąca galaretkę. Miksujemy ponownie.
Masę piankowa wykładamy na jabłka. Na suchej patelni lekko rumienimy wiórki. Posypujemy piankę.
SMACZNEGO
Komentarze