Szarlotka z pianką

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Smaczne lekko kwaśne a zarazem słodkie.

  • 60 min

Składniki:

  • 7 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki,cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 kg jabłek+szklanka cukru+2 łyżki wody,2 śnieżki+400 ml mleka,3 galaretki cytrynowe, wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy oba cukry wraz z żółtkami. Miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy ponownie. Ciasto wylewamy na blachę (37x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut aż się zarumieni. Studzimy
  • 2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w ½ l wody i odstawiamy aż lekko stężeje.
    Jabłka obieramy, kroimy i smażymy w garnku z dodatkiem cukru i wody. Gdy zmiękną tłuczemy je tłuczkiem i jeszcze chwile gotujemy. Następnie miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu wlewamy jabłka do garnka i dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dobrze mieszamy i zagotowujemy. Gdy jabłka ostygną wykładamy na ciasto.
    Śnieżki ubijamy z mlekiem a następnie dodajemy tężejąca galaretkę. Miksujemy ponownie.
    Masę piankowa wykładamy na jabłka. Na suchej patelni lekko rumienimy wiórki. Posypujemy piankę.
    SMACZNEGO

Porady

Można użyć gotowych przesmażonych jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować