Szarlotka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ,stopniowo dodawać surowe żółtka i żółtka ugotowane wcześniej przetarte przez sitko . Całość dobrze utrzeć , dodać mąkę , proszek do pieczenia i śmietanę . Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką delikatnie wyrobić , podzielić na 2 części . Jabłka obrać , pokroić dodać masło , 3 łyżki wody dusić pod przykryciem . Pod koniec dodać suchą galaretkę , dobrze wymieszać , dodać bułkę tartą i bakalie .Do przygotowanej formy o wymiarach 36/22 cm .przełożyć jedną część ciasta , rozprowadzić masę jabłkową . Z drugiej części ciasta formować wałeczki i przykryć wierzch ciasta tworząc kratkę . Piec około 45 minut w temp. 180 *C
Komentarze