Szarlotka malinowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ta szarlotka z szarlotką nie ma nic wspólnego. Więc czemu szarlotka? Nie wiem... Z takim tytułem kiedyś przepisałam ten przepis od mojej mamy. I tak już zostało...

  • Łatwy

Składniki:

  • - SPÓD:: 1 sztuka
    - ciastka Digestive: 100 gramów
    - masło: 40 gramów
    - kakao: 1 łyżka

    - SZARLOTKA:: 1 sztuka
    - maliny: 250 gramów
    - śmietana 30-36%: 600 mililitrów
    - cukier puder: 50 gramów
    - Żelatyna: 10 gramów

    - wiórki z białej czekolady: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować tortownicę o średnicy 20cm. Z papieru do pieczenia wyciąć koło o tej samej średnicy, wyłożyć nim dno.
  • 2. Przygotować SPÓD: ciastka pokruszyć (można to zrobić w malakserze), dodać kakao i stopione masło. Wszystko dobrze rozmieszać. Wyłożyć na dno tortownicy. Wstawić do lodówki.
  • 3. Przygotować SZARLOTKĘ: żelatynę wsypać do kubka, zalać gorącą wodą (ok. 50-75ml), dobrze rozmieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić do przestudzenia.
  • 4. Umyte maliny zmiksować blenderem.
  • 5. Ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
  • 6. Do ubitej śmietany dodać przestudzoną żelatynę, zmiksować. Dodać mus malinowy, zmiksować.
  • 7. Boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę malinową. Wierzch posypać wiórkami z białej czekolady.
  • 8. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 9. * Taką szarlotkę można przygotować również na biszkoptowym spodzie lub na biszkoptach. Na takim spodzie właśnie robiła ją moja mama. Zmieniłam też "górę" szarlotki. Mama na jej wierzch kładła maliny i zalewała je galaretką, ja posypuję ją wiórkami białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować