Szachownica inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym .
Dodać mąkę z proszkiem i kakao .
Wymieszać .
2.Blaszkę wyłożyć papierem tylko spód .
Przelać ciasto .
3.Piec w temp 180 st . około 30 minut do suchego patyczka .
4.Wykonanie masy ;
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym .
Do żelatyny dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać .
Przelać do reszty śmietany i jeszcze raz wymieszać mikserem .
Wafelki i czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej do masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać .
5.Z ciasta ściąć około 2 cm górnej warstwy .
Spód ciasta pociąć wzdłuż na 7 równych pasków.
6.Warstwy ciasta ;
7.. Do blaszki przełożyć górną ściętą warstwę ciasta .
Paski ciasta posmarować od spodu dżemem porzeczkowym i rozłożyć na cieście w równych odstępach.
8.Między paski nakładać masę śmietanową .
9.Warstwę górną robimy na przemian , na ciasto masa , na masę ciasto , wierzch smarujemy resztą masy .
Komentarze