Syrop z fiołków

4.5 (140 ocen)

Urzekł mnie swoim pięknym kolorem i delikatnym zapachem. Syrop fiołkowy to nietuzinkowy dodatek chociażby do deserów i herbaty. To również lekarstwo na kaszel. Na pewno warto go mieć w swojej spiżarni :)

Składniki:

  • Do pierwszego etapu:
    3 szklanki kwiatów fiołka,
    1 szklanka wrzącej wody,
    odrobina kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
    Do drugiego etapu:
    3 szklanki cukru,
    2 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Syrop z fiołków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone kwiaty zalać wrzątkiem z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Odstawić na 24 godziny. Następnego dnia odcedzić i wycisnąć kwiaty. Na małym ogniu ugotować syrop z wody i cukru. Dodać sok z kwiatów fiołka i gotować, aż do zgęstnienia syropu ( około 20 min). Gorący rozlać do butelek lub słoików. Szczelnie zamknąć, pozostawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować