Urzekł mnie swoim pięknym kolorem i delikatnym zapachem. Syrop fiołkowy to nietuzinkowy dodatek chociażby do deserów i herbaty. To również lekarstwo na kaszel. Na pewno warto go mieć w swojej spiżarni :)
Składniki:
Do pierwszego etapu:
3 szklanki kwiatów fiołka,
1 szklanka wrzącej wody,
odrobina kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Do drugiego etapu:
3 szklanki cukru,
2 szklanki zimnej wody
Syrop z fiołków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone kwiaty zalać wrzątkiem z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Odstawić na 24 godziny. Następnego dnia odcedzić i wycisnąć kwiaty. Na małym ogniu ugotować syrop z wody i cukru. Dodać sok z kwiatów fiołka i gotować, aż do zgęstnienia syropu ( około 20 min). Gorący rozlać do butelek lub słoików. Szczelnie zamknąć, pozostawić do wystudzenia.
Komentarze