Syrop lawendowy

  • wyświetlono: 1078 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Syrop ze świeżych kwiatów lawendy - zachwyca smakiem, aromatem i pięknym kolorem. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Można go dodawać do ciast i deserów, a także do napojów chłodzących, drinków, kawy, herbaty.

portret
  • 20 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

2/3 szklanki świeżych kwiatów lawendy (oberwanych z łodyżek)
500 ml wody
500 g cukru
1 cytryna

Sposób przygotowania przepisu:

Syrop lawendowy

  • 1. Wodę zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kwiaty lawendy, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy na 8-10 godzin. Przecedzamy najpierw przez sitko, a następnie przez gazę. Zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręcamy.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymałam 700 ml syropu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

lawendadodatek do napojówsyrop lawendowydodatek do deserówaromatyczny syropkwiaty lawendysyrop z kwiatów lawendyprzetwory z kwiatów

Komentarze

Podobne przepisy

Syrop fiołkowy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Syrop fiołkowy

Tak bardzo chciałam go wypróbować...

Syrop ze stokrotek

Dodane przez: anemon

Syrop ze stokrotek

Wiosna i lato, to najlepsza pora,...

syrop z kwiatów lipy

Dodane przez: PolskaGotuje

Syrop z kwiatów lipy

najlepszy syrop na zimę, idealny...

image-14q19hi

Dodane przez: kamila19851

Syrop z zielonych szyszek sosny

Syrop pomocny w zwalczaniu pierwszych...

image-1uvfye6

Dodane przez: paolineczka

Syrop z lawendy

Idealny do ciast, deserów czy herbaty....

Soczek z mięty

Dodane przez: bananek

Orzeźwiający syrop z mięty

Pyszny syrop z mięty do rozcieńczania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE