Sycąca zupa z młodych ziemniaków i sałaty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna zupa krem z młodych ziemniaków i sałaty. Przygotowuje ją, gdy mam niewiele czasu na przygotowanie obiadu. Ma piękny zielony kolor. Apetyczna i zdrowa.

  • 30 min

Składniki:

  • - młode ziemniaki : 500 g
    - gorący bulion warzywny lub woda : 400 ml
    - sałata masłowa : 1 sztuka
    - masło : 1-2 łyżki
    - tymianek świeży lub inne zioła do dekoracji : 3-4 gałązki
    - sól : 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Sycąca zupa z młodych ziemniaków i sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałątę starannie umyć, porwać liście. Ziemniaki obrać, gotować 18-20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
  • 2. Do blendera wrzucić ugotowane ziemniaki, liście sałaty, dodać masło, bulion lub wodę. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie posolić do smaku, wymieszać. Podawać na ciepło, posypać listakmi świeżego tymianku.

Porady

Zupę można posypać startym żółtym serem lub parmezanem. Czasami dodaję do niej czarny pieprz, natkę pietruszki i kilka listków świeżego lubczyku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować