1.WYKONANIE TORTU: upiec przekoić na pól ciasto jasne.nasączać obficie każdy biszkopt. posmarować masą nie zapominając o górze i bokach tortu
wykonanie masy: ukręcić masę z margaryną
WYKONANIE GLUKOZY:
żelatynę i glukozę rozpuścić w gorącej wodzie. mieszać do rozpuszczenia i wystudzić. na stół wysypać cukier puder. powoli wlewać glukozę i mieszać łyżką na początku a później ręką.dosypując puder zagniatać do uzyskania jednolitej masy. odcinamy. robimy 5 kuleczek małych aby uzyskać kolor dodaję barwniki spożywcze lub barwniki do malowania wielkanocnych jajek.Żółty na słońce zielony na trawę brązowy dodając kakao na buty i dwa czerwone do jednego troszkę barwnika aby powstał delikatny róż na buzię, nos, ręce i nogi a do drugiego więcej czerwonego na sukienkę. reszta zostaje biała do przykrycia ciasta.stół posmarować oliwą aby nie przyklejała się glukoza. rozwałkować cieniutko białą kulkę położyć na tort a następnie wycinać nożem kształty.przykleić na białko ubite z cukrem
Komentarze