świąteczny placek z 3 (inaczej czeski miodownik)

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Jest to dość pracochłonne ciasto ale jest najlepszym ciastem pod słońcem. Nie da się nie skusić.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1/2 kostki margaryny
    10 dag smalcu
    0.6 kg mąki
    3 żółtka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    10 dag miodu
    15 dag cukru pudru

    Na krem:
    pół litra mleka
    6 łyżek kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    1 masło

    dżem z czarnej porzeczki

    Na polewę:
    1/2 kostki margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny placek z 3 (inaczej czeski miodownik) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypuję przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Dodaje cukier puder, żółtka, margarynę, smalec oraz miód. Wyrabiam ciasto.
  • 2. Kiedy ciasto będzie już wyrobione dzielę je na 3 równe części.
  • 3. Każdą część rozwałkować ( ja wylepiam bo ciasto się łatwo rozwala) na blachę która z jednej strony jest otwarta(bo inaczej nie da się wyciągnąć upieczonego placka jest bardzo kruchy).
  • 4. Uformowane już placki piec w temperaturze 180 stopni ok 13 minut. Wyciągnąć placki z blachy zaraz po upieczeniu. Odstawić do ostudzenia.
  • 5. Mleko wstawiamy gdy zaczyna się gotować dodajemy mannę. Gdy już będzie gotowa odstawiamy do ostudzenia.
  • 6. Masło miksujemy na puch z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimnej manny.
  • 7. pierwszy placek należy posmarować dość grubo dżemem i położyć kolejny placek. Na ten zaś placek smarujemy 3/4 kremu i przykrywamy trzecim plackiem. Ostatni placek smarujemy pozostałą masą i polewamy polewą. Odstawiamy w chłodne, ale nie zimne miejsce na 12 godzin, aby placki zmiękły.

Porady

Placek ma tą zaletę, że jest najlepszy po 2-3 dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować