Miodownik czeski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, upiec 2 placki w 175*C przez 30 minut.. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu.
2.krem: Dwie szklanki mleka wlać do rondelka o grubym dnie, dodac cukier. W reszcie mleka rozmieszać mannę i wlać do mleka z cukrem. Gotować aż do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać żółtka, wymieszać. Przełożyć na głęboki talerz, przykryć folią, aby nie zaschła na wierzchu skórka i odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć z zimnym grysikiem i sokiem z cytryny.
Komentarze