Świąteczna sałatka pisanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i jajka ugotować. Zimne zetrzeć na tartce. Ziemniaki na dużych oczkach, jajka na średnich, osobno białka i osobno żółtka.
Pora pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ze startą marchewką. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Majonez wymieszać z musztardą a szynkę pokroić w kostkę.
Układać na półmisku formując kształt jajka, kolejno: ziemniaki oprószone solą i pieprzem, majonez, szynka, majonez, żółtka oprószone solą, majonez, por z marchewką, majonez, białka, dekoracja. Ja udekorowałam majonezem wymieszanym z sokiem z buraka.
Porady
Dla ułatwienia, majonez włożyć do worka cukierniczego, odciąć róg i wyciskać na poszczególne warstwy.
Komentarze