Świąteczna bananowa pychotka

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Bananowa pychotka:) wyjatkowo smaczna i delikatna:) Nieziemsko smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki :)
    1. biszkopt jasny:
    6 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 Biszkopt ciemny:

    6 jajek
    3\4 szklanki cukru
    1.5 szklanki mąki pszennej tortowej
    3 łyżki kakao ciemnego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    3. Krem bananowy :

    1 l śmietanki kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    4 czubate łyżeczki żelatyny
    5-6 bananów
    sok z 1/2 cytryny

    2 galaretki bananowe ewentualnie cytrynowe.
    starta czekolada do dekoracji.



Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczna bananowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam w misce ze szczyptą, dodaję cukier do piany z białek i dalej ubijam. Następnie do ubitej piany, dodaję po 1 żółtku i dalej ubijam. Na koniec dodaję make z proszkiem i mieszam delikatnie masę łyżką.
    Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180*C

    2. Biszkopt ciemny:
    Jajka ubijam na pianę z cukrem i szczyptą soli, dodaje przesianą mąke, kakao i proszek i mieszam i wlewam na blache.

    Pieke , podobnie jak biszkopt jasny- ok.20-25 minut, w 180 s.c..g=Gdy przestygnie , przekrajam biszkopt kakaowy na połowe.

    Galarertki rozpuszczam wg. instrukcji i odstawiam by stężały.

    3 Masa bananowa: żelatynę rozpuszczam w niepełnej szklance wrzącej wody. Odstawiam do ostudzenia. banany rozgniałam na papke widelcem, mieszam z sokiem z cytryny. Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, ubijam schłodzoną śmietankę mikserem na średnich obrotach. Zwiększam obroty miksera, wsypuje cukier i wlewam galaretkę i jeszcze przez 2-3 minuty ubijam. Dodaje papkę bananową oraz trochę stęzałej pokrojonej na małe kawałeczki galaretki. . Mieszam wszystko delikatnie.
    4. Przełożenie:' mase dziele na 3 czesci:

    Biszkopt jasny -nakładam czesc masy , przykrywam połoąa ciemnego biszkoptu, nakadam druga część masy bananowej, przykrywam ciemnym biszkoptem i rozsmarowyje reszte kremu. Na krem nakładam stęzałą pokrojonaw koste galaretke , na którą scieram za pomoca tarki-czekoladę .
    Smacznego:)

Porady

blacha 25x 40 podczas przygotowywania biszkoptu mozna dodac odrobinę sody oczyszczonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować