• Surówka z pora i kukurydzy z żurawiną

    Dodane przez: agatab

  • Został mi por i kukurydza,zastanawiałam się do czego je wykorzystać-postanowiłam połączyć te składniki i tak powstała smaczna,łatwa i szybka surówka do obiadu.By była jeszcze smaczniejsza i by przełamać słodycz kukurydzy dodałam do niej żurawinę suszoną,dzięki której mamy tu odrobinę cierpkości :)

  • Składniki

    Składniki na około 3 porcje:
    100 g pora (biała i jasnozielona część)
    100 g kukurydzy z puszki (osączonej z zalewy)
    1 łyżka cukru pudru
    1/2 szklanki śmietany
    sól
    pieprz
    2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    suszona żurawina na wierzch (około 2-3 garście)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Por kroimy w cienkie półplasterki, przekładamy na sito, solimy i odstawiamy na około 10 minut, po tym czasie przelewamy wrzątkiem.

    2.

    Następnie pora przekładamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, mieszamy i odstawiamy na kolejne 10 minut.

    3.

    Po tym czasie dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki oraz śmietanę przyprawioną solą i pieprzem, całość mieszamy i posypujemy suszoną żurawiną.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, moj_niedzielny_obiad, dania_dla_urody, kukurydza, sezonowe_przysmaki, por, surówka, żurawina suszona
  • Polecamy:

  • 2 komentarze

Dodane przez: agatab

agatab 358

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-01-10T22:18:11+01:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »