Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapuste po oplukaniu szatkujemy jak najcieniej.
Ogorek, jabłko,marchewki obieramy ze skorki.
Por kroimy w cienkie piorka.
2.Poszatkowana kapuste solimy i ugniatamy reką ok 3 minut, az kapusta pusci sok.Odstawiamy na chwilę.I znow ugniatamy.Kapusta powinna stracic swoja jedrnosc,dzieki czemu nie bedzie zbyt twarda.
Jabłko, marchewke i ogorek scieramy na tarce na duzych oczkach.
Por przelewamy wrzątkiem.
Warzywa dodajemy do kapusty, dodajemy sok z cytryny,cukier,ocet, pieprz,ew.jeszcze sol.Mieszamy wszystko.Dodajemy majonez.Ponownie mieszamy.
Podajemy jako dodatek do obiadu.
Porady
Do surowki mozna dodac posiekana natke pietruszki.
Komentarze