Surówka z czerwonej kapusty

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Bardzo wartosciowa surówka.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 głowki czerwonej kapusty,
    por-biała część,
    2 średnie marchewki,
    1 jabłko,
    1 ogórek krotki świeży,
    ocet,
    sol,
    pieprz,
    1 łyzka soku z cytryny,
    2 łyżki majonezu,
    1 łyzka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapuste po oplukaniu szatkujemy jak najcieniej.
    Ogorek, jabłko,marchewki obieramy ze skorki.
    Por kroimy w cienkie piorka.
  • 2. Poszatkowana kapuste solimy i ugniatamy reką ok 3 minut, az kapusta pusci sok.Odstawiamy na chwilę.I znow ugniatamy.Kapusta powinna stracic swoja jedrnosc,dzieki czemu nie bedzie zbyt twarda.
    Jabłko, marchewke i ogorek scieramy na tarce na duzych oczkach.
    Por przelewamy wrzątkiem.
    Warzywa dodajemy do kapusty, dodajemy sok z cytryny,cukier,ocet, pieprz,ew.jeszcze sol.Mieszamy wszystko.Dodajemy majonez.Ponownie mieszamy.
    Podajemy jako dodatek do obiadu.

Porady

Do surowki mozna dodac posiekana natke pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować