Styropian z jogurtu

4.5 (148 ocen)

Ciasto szybkie a jakie pyszne:)

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    1 kostka masła lub margaryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    0,5 l jogurtu brzoskwiniowego
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    5 białek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g wiórków kokosowych

    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Styropian z jogurtu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę z proszkiem. Dodać żółtka, cukier oraz zimne masło starte na dużych oczkach lub pokrojone na mniejsze kawałki. Wyrobić na kruszonkę a następnie szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki na ok 30 minut.
    Robimy w tym czasie masę.
    Jogurty, budyń, cukier i wiórki wymieszać. Dodać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą ścieramy na tartce i wylepiamy dno blachy. Smarujemy dżemem, wylewamy masę i ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować