Styropian

5 (145 ocen)

Pyszne , rozpływające się w ustach ciasto

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    1 kostka masła
    5 żółtek
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku
    3 szkl. mąki

    masa kokosowa;

    1 l jogurtu brzoskwiniowego
    1/2 szkl cukru
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    250 g wiórek kokosowych
    6 białek
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Styropian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać masło i żółtka utrzeć mikserem , wsypać mąkę z proszkiem , wymieszać mikserem , grudkowate ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść .
  • 2. Odstawić na pół godziny do lodówki .
  • 3. Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna jest troszkę większa .
  • 4. Blaszkę o wymiarach 24/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia , większą część ciasta zetrzeć równomiernie na grubych oczkach tarki do blaszki .
  • 5. Jogurt wymieszać z cukrem , cukrem waniliowym , budyniem i wiórkami , dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.
  • image-137j0lg 6. Warstwy;

    -- starte ciasto
    -- masa jogurtowa
    -- na wierzch starte ciasto
  • 7. Piec w temp . 180/ 190 st. około 60 minut.
  • 8. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .

Porady

Ciasto najlepiej kroić gdy dobrze ostygnie , po około 2 godzinach .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować