Studnia noworoczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić margarynę , dodać cukier , dokładnie wymieszać.
Dodać śmietanę , a następnie mąkę i proszek do pieczywa.Mąkę dodawać stopniowe . Ciasto powinno być miękkie i żeby nie kleiło się do rąk .Dużo mąki też nie dodawać inaczej ciasto po upieczeniu będzie twarde .
Ciasto podzielić na 28 kulek i zrobić 28 patyczków po 26 centymetrów długości. I wypiekać przy temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut , aż lekko będą rumiane . Ja wypiekam na dwóch tacach , tak szybciej ))))
W tm czasie na sztywna piane wzbijamy białko + cukier.
Gotowe patyczki układamy w formie studni ,pozostawiając na krawędziach około 4 cm odległości ( w końcu w środku trzeba wstać butelkę świątecznego napoju ) . Każdą warstwę smarujemy kremem. I posypiamy wiórkami .Wychodzi imitacją śniegu !!!
Wkładamy do środku butelkę napoju świątecznego i GOTOWE )))
Porady
Jeżeli który z patyczków w trakcie smarowania kremom został pęknięty ,to nic strasznego, jego można "skleić " kremem i układać dalej . )))
Komentarze