Studnia noworoczna

0 (0 ocen)

Ta kompozycja pięknie ozdobi noworoczne lub inne świąteczne przejecie.

Składniki:

  • 250g . margarynę
    250g ki cukru
    350ml śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczywa
    300 g mąka ( 350 g)

    Krem : 3 białka , 200g cukru pudru
    do dekoracji - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Studnia noworoczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić margarynę , dodać cukier , dokładnie wymieszać.
    Dodać śmietanę , a następnie mąkę i proszek do pieczywa.Mąkę dodawać stopniowe . Ciasto powinno być miękkie i żeby nie kleiło się do rąk .Dużo mąki też nie dodawać inaczej ciasto po upieczeniu będzie twarde .
    Ciasto podzielić na 28 kulek i zrobić 28 patyczków po 26 centymetrów długości. I wypiekać przy temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut , aż lekko będą rumiane . Ja wypiekam na dwóch tacach , tak szybciej ))))
    W tm czasie na sztywna piane wzbijamy białko + cukier.
    Gotowe patyczki układamy w formie studni ,pozostawiając na krawędziach około 4 cm odległości ( w końcu w środku trzeba wstać butelkę świątecznego napoju ) . Każdą warstwę smarujemy kremem. I posypiamy wiórkami .Wychodzi imitacją śniegu !!!
    Wkładamy do środku butelkę napoju świątecznego i GOTOWE )))

Porady

Jeżeli który z patyczków w trakcie smarowania kremom został pęknięty ,to nic strasznego, jego można "skleić " kremem i układać dalej . )))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować