Marmorgugelhupf czyli noworoczna babka austriacka

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Austriacy kochają babki :) Jednym z wielu wariantów babek ucieranych jest babka marmurkowa w cukrowej skorupce. Na zewnątrz chrupiąca , a w środku puszysta. Babka jest pyszna i świetnie się przechowuje, nie wysycha.
Po wyciągnięciu jej z piekarnika, naprawdę trzeba się powstrzymywać, aby gorącej nie skubnąć ;).
Fantastycznie smakuje w towarzystwie dobrej kawy.
W Austrii koniecznie do babki podaje się bitą śmietanę. Polecam spróbować .

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    100 g cukru pudru
    cukier waniliowy
    6 żółtek
    6 białek
    100 g cukru zwykłego
    szczypta soli
    200 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 g kakao
    masło do wysmarowania foremki
    cukier do posypania foremki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Marmorgugelhupf czyli noworoczna babka austriacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do upieczenia babki potrzebujemy odpowiednią foremkę, wysmarowaną dokładnie masłem i dość obficie "wysypaną" cukrem. Ta czynność jest konieczna do powstania fajnej chrupiącej otoczki.
    Odpowiednio wcześnie wyciągamy masło i jajka z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
    Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym do puszystości.
    Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. I tak do wykorzystania ostatniego żółtka.
    Kolejnym krokiem jest przesianie mąki z proszkiem do pieczenia, aby móc ją połączyć
    z gotową już masą. Mąkę dosypujemy partiami i mieszamy delikatnie na najwolniejszych obrotach miksera.

    Białka ubijamy na sztywno z cukrem zwykłym i z szczyptą soli. Dodajemy je do masy również partiami i delikatnie mieszamy używając łopatki plastikowej czy łyżki.
    1/3 masy odbieramy do osobnego naczynia i mieszamy z kakao.
    Do przygotowanej foremki najpierw wlewamy masę białą, potem kakaową.
    Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 155 stopni piekarniku przez 30- 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka z morelami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Austriacka babka z morelami

anette08 Klasyczna gugelhupf dla każdego! 60 min

4.38 (256 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka serowo-kakaowa

To może cię zainteresować