Szczęśliwego Nowego Roku dla Wszystkich !!! Biszkoptowa kopuła wypełniona kremem budyniowym to wspaniały deser na przywitanie Nowego Roku. We Włoszech wykonuje się ją z pozostałego po świetach ciasta Pandoro.
0 (0 ocen)
Porady
Krem budyniowy można przygotowywać w różnych wariantach w zależności od upodobań i efektu jaki chcecie uzyskać. Cytrynowy- obieramy cieniutko skórkę z cytryny (tylko żóltą część, biała jest gorzka!) i duże kawałki skórki podgrzewamy w mleku (pkt 1), wyciągamy je w momencie gdy dodajemy mleko do ubitej masy jajecznej (pkt 3). Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy smak dodajemy ( pkt 4) trochę startej na bardzo drobnych oczkach skórki z drukiej świeżej cytryny. Waniliowy- przekrajamy wzdłuż laskę wanili, przesuwając ostrzrem noża wyciągamy wszystkie nasionka, dodajemy do podgrzewającego sie mleka (pkt1), do meleka dodajemy również skórkę z wanilii, która odda cały swój smak, wyciągamy ją w momencie gdy dodajemy mleko do ubitej masy jajecznej (pkt 3). Jeśli używamy cukru waniliowego dodajemy go do cukru z którym ubiajmy żóltka (pkt 2). Czekoladowy- czekoladę rozpuszczmy w mleku podczas podgrzewania (pkt 1) ewentualnie wcześniej roztopioną lub startą na tarce dodajemy na sam koniec (pkt 4). Jeśli używamy kakao przesiewamy je do mąki, którą dodajemy do upitych żółtek z cukrem (pkt 2). Alkoholowy- pamiętajcie, że wszelkiego rodzaju alkohole dodaje się do kremu po wyłączeniu gazu (koniec pkt 4), w przeciwnym razie cały alkohol wyparuje. Biszkopt można przygotowac w okrągłej lub prostąkątnej (kwadratowej blaszce) nie ma znaczenia. Biszkopt można przygotować nawet parę dni wcześniej.
Komentarze