KOPUŁA NOWOROCZNA - ciasto biszkoptowe z włoskim kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Szczęśliwego Nowego Roku dla Wszystkich !!! Biszkoptowa kopuła wypełniona kremem budyniowym to wspaniały deser na przywitanie Nowego Roku. We Włoszech wykonuje się ją z pozostałego po świetach ciasta Pandoro.

  • 4 godz.

Składniki:

  • na biszkopt (ilość ciasta na foremę Ø 26 -28 cm):
    5 jajek
    150 g cukru
    150 g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek oleju np.słonecznikowego
    5 łyżek wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    na krem budyniowy:
    4 całe jajka
    8 łyżek cukru
    7 łyżek mąki
    1 l mleka 
    dodatki (w zależności od tego jaki smak was interesuje):
    laska wanili (lub cukier waniliowy)
    skórka z cytryny
    czekolada (lub kakao)
    liekier (smak wg uznania)

    dodatkowo:
    200 ml śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru

    wiórki kokosowe
    czerwona masa cukrowa
    białe pianki marsh mallows
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Kopuła noworoczna - ciasto biszkoptowe z włoskim kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i żółtka. Ciągle ubijaąc dodać olej i wodę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie połączyć z masą przy pomocy szpatułki.
    Dno blaszki wykłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem. Wylać ciasto do foremkii i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 - 35 min. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut, po czym wyjąćj ciasto i wystudzić na 'kratce'.
  • 2. Przygotować krem budyniowy.
    Do dość dużego garnka wlać mleko i doproawdzić do wrzenia, a następnie wyłaczyć ogień. W misce ubić trzepaczką cukier z jajkami do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodać przesianą mąkę i połączyć z ubitymi z cukrem jajkami.
    Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki. Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2-3 min.
  • 3. Miskę o średnicy ok. 26 cm. Wyścielić przeźroczystą folia spożywczą. Biszkopt pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
  • KOPUŁA NOWOROCZNA
4. Wyścielić szczelnie miskę pierwszą warstwą pokrojonego biszkoptu.
  • KOPUŁA NOWOROCZNA
5. Wlać trochę ciepłego kremu
  • KOPUŁA NOWOROCZNA
6. Przykryć warstwę kremu plastrami biszkoptu i wlać kolejną porcję kremu.
    Tworzyć warstwy do momentu wypełnienia całej miski (powstaną 2-3 wartwy kremu). Zakończyć wypełnianie miski warstwą biszkoptu.
  • KOPUŁA NOWOROCZNA
7. Przykryć miskę talerzem o wielkości miski i owinąć szczelnie folią spożywczą. Wsadzić do lodówk najlepieji na całą noc.
  • KOPUŁA NOWOROCZNA
8. Następnego dnia odwinąć z foli, ściągnąć talerz, przykryć talerzem, na którym będziemy podawać ciasto, odwrócić, ściągnąć miskę i folię.
  • KOPUŁA NOWOROCZNA
9. Ubić zimną śmietanę z cukrem pudrem i tak przygotowaną bitą śmietaną posmarować kopułę.
  • KOPUŁA NOWOROCZNA
10. Posypać kopułę kokosem.
  • KOPUŁA NOWOROCZNA
11. Z masy cukrowej uformować napis i czapkę mikołaja (pompon i brzeg czapki wykonać z białych pianek).
  • KOPUŁA NOWOROCZNA
12. Napis i czapkę ułożyć na posypanej kokosem kopule. Ciasto na około można dodatkowo udekorować piankami. GOTOWE!!!

Porady

Krem budyniowy można przygotowywać w różnych wariantach w zależności od upodobań i efektu jaki chcecie uzyskać. Cytrynowy- obieramy cieniutko skórkę z cytryny (tylko żóltą część, biała jest gorzka!) i duże kawałki skórki podgrzewamy w mleku (pkt 1), wyciągamy je w momencie gdy dodajemy mleko do ubitej masy jajecznej (pkt 3). Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy smak dodajemy ( pkt 4) trochę startej na bardzo drobnych oczkach skórki z drukiej świeżej cytryny. Waniliowy- przekrajamy wzdłuż laskę wanili, przesuwając ostrzrem noża wyciągamy wszystkie nasionka, dodajemy do podgrzewającego sie mleka (pkt1), do meleka dodajemy również skórkę z wanilii, która odda cały swój smak, wyciągamy ją w momencie gdy dodajemy mleko do ubitej masy jajecznej (pkt 3). Jeśli używamy cukru waniliowego dodajemy go do cukru z którym ubiajmy żóltka (pkt 2). Czekoladowy- czekoladę rozpuszczmy w mleku podczas podgrzewania (pkt 1) ewentualnie wcześniej roztopioną lub startą na tarce dodajemy na sam koniec (pkt 4). Jeśli używamy kakao przesiewamy je do mąki, którą dodajemy do upitych żółtek z cukrem (pkt 2). Alkoholowy- pamiętajcie, że wszelkiego rodzaju alkohole dodaje się do kremu po wyłączeniu gazu (koniec pkt 4), w przeciwnym razie cały alkohol wyparuje. Biszkopt można przygotowac w okrągłej lub prostąkątnej (kwadratowej blaszce) nie ma znaczenia. Biszkopt można przygotować nawet parę dni wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować