Strudel nadziewany jest lekko skarmelizowaną cebulką, słonym serem feta i czarnymi oliwkami. Może być przekąską lub kolacją. Smakuje dobrze na ciepło i zimno.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej jasnej
100 g mąki orkiszwej razowej
3,5 łyżeczki suchych drożdży
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
350 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 jajko rozbełtane, do posmarowania
Fasz:
5 czerwonych cebul
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
1-2 łyżki oleju
150 g fety
kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
Strudel drożdżowy z czerwoną cebulą, serem feta i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiej obie mąki, dodaj drożdże, wlej wodę, oliwę i masło, wsyp cukier i sól, mieszaj, najpierw można robotem a potem jak już ciasto będzie się zbijać, wyrabiać rękoma. Ciasto zostaw w misce, przykryj i czekaj aż podwoi swoją objętość.
2.Cebulę obierz, pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dodaj sól i cukier. Smaż ją aż się zacznie karmelizować. Odstaw do ostygnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto wybij ręką, podziel na 2 części i każdy wywałkuj na cienki prostokąt.
4.Na prostokąty nałóż nadzienie: najpierw cebulę, pokruszoną fetę i przekrojone na pół oliwki. Zwijaj po dłuższym boku, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ponacinaj lekko i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Strudel piecz w nagrzanym do 180 st. C i piecz ok. 30 minut.
Komentarze