Strudel drożdżowy z czerwoną cebulą, serem feta i oliwkami

0 (0 ocen)

Strudel nadziewany jest lekko skarmelizowaną cebulką, słonym serem feta i czarnymi oliwkami. Może być przekąską lub kolacją. Smakuje dobrze na ciepło i zimno.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki orkiszowej jasnej
    100 g mąki orkiszwej razowej
    3,5 łyżeczki suchych drożdży
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    350 ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli

    1 jajko rozbełtane, do posmarowania

    Fasz:
    5 czerwonych cebul
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki cukru
    1-2 łyżki oleju
    150 g fety
    kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strudel Przystawki Ciasto

Strudel drożdżowy z czerwoną cebulą, serem feta i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej obie mąki, dodaj drożdże, wlej wodę, oliwę i masło, wsyp cukier i sól, mieszaj, najpierw można robotem a potem jak już ciasto będzie się zbijać, wyrabiać rękoma. Ciasto zostaw w misce, przykryj i czekaj aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Cebulę obierz, pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dodaj sól i cukier. Smaż ją aż się zacznie karmelizować. Odstaw do ostygnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wybij ręką, podziel na 2 części i każdy wywałkuj na cienki prostokąt.
  • Farsz 4. Na prostokąty nałóż nadzienie: najpierw cebulę, pokruszoną fetę i przekrojone na pół oliwki. Zwijaj po dłuższym boku, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ponacinaj lekko i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Strudel piecz w nagrzanym do 180 st. C i piecz ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować