Strucel z suszonych owoców

0 (0 ocen)

Owoce z kompotu który gotowaliśmy na Święta można wykorzystać do pysznego ciasta.

Składniki:

  • 25 dag mąki
    1/4 kostki margaryny
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    2.5 dag drożdży
    1 cukier waniliowy
    Nadzienie:
    25 dag suszonych owoców (ugotowanych z kompotu)
    1 jabłko
    1 szklanka dowolnych bakali
    2 herbatniki
    Kruszonka:
    1 łyżka masła
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucel z suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wymieszać z 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką cukru, odstawić na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
    Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać na sucho z cukrem i cukrem waniliowym dodać do niej zaczyn drożdżowy, stopiony i przestudzony tłuszcz oraz żółtko, zagnieść ciasto i pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia.
  • strucel z suszonych owoców 2. Nadzienie:
    Odcedzone owoce z kompotu który gotowaliśmy na Święta drobno posiekać dodać do nich starte na grubych oczkach tarki jabłko dowolne bakalie oraz pokruszone herbatniki, dokładnie wszystko wymieszać.
  • strucel z suszonych owoców 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 25cm na 35 cm posmarować go białkiem oraz nadzieniem owocowym, zwinąć jak roladę.
  • strucel z suszonych owoców 4. Długą i wąską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej nasze ciasto, wierzch ciasta posmarować resztą białka i posypać kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki.

    Ciasto odstawić na kolejne 30 min do podrośnięcia, następnie piec w temp. 180 st około 50 min po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia i przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować