Kiedy wina z letnich i jesiennych owoców są już gotowe i butle stoją "bezrobotne", warto nastawić domowe wino z ryżu, suszonych daktyli, żurawiny i rodzynek.
Składniki:
1 kg ryżu
2,25 kg cukru
150 g suszonych daktyli
150 g suszonej żurawiny
300 g rodzynek
8 l wody
1 op. drożdży winiarskich
1 op. pożywki do drożdży winiarskich
Domowe wino z ryżu i owoców suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż dokładnie płuczemy ze skrobi, osączamy na sitku. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wodę zagotowujemy z cukrem i studzimy. Drożdże i pożywkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
2.Ryż i suszone owoce wkładamy do butli o pojemności 15 litrów, wlewamy ostudzoną wodę z cukrem, dodajemy drożdże i pożywkę, mieszamy i zamykamy butlę korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki wlewamy odrobinę wody, aby odciąć dostęp powietrza do zawartości butli. Odstawiamy w ciepłe miejsce do fermentacji na ok. 4 tygodnie.
3.Po upływie 4 tygodni (lub nawet wcześniej, jeśli fermentacja ustanie) ściągamy wino do butli 10-litrowej za pomocą rurki. Butlę zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną do spokojnej fermentacji na kolejne 3-4 tygodnie. Następnie przelewamy wino do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 3 miesiące.
Komentarze