Domowe wino z ryżu i owoców suszonych

4.82 (219 ocen)

Kiedy wina z letnich i jesiennych owoców są już gotowe i butle stoją "bezrobotne", warto nastawić domowe wino z ryżu, suszonych daktyli, żurawiny i rodzynek.

Składniki:

  • 1 kg ryżu
    2,25 kg cukru
    150 g suszonych daktyli
    150 g suszonej żurawiny
    300 g rodzynek
    8 l wody
    1 op. drożdży winiarskich
    1 op. pożywki do drożdży winiarskich
Wystaw ocenę:

4.82 (219 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Wina

Domowe wino z ryżu i owoców suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dokładnie płuczemy ze skrobi, osączamy na sitku. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wodę zagotowujemy z cukrem i studzimy. Drożdże i pożywkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
  • 2. Ryż i suszone owoce wkładamy do butli o pojemności 15 litrów, wlewamy ostudzoną wodę z cukrem, dodajemy drożdże i pożywkę, mieszamy i zamykamy butlę korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki wlewamy odrobinę wody, aby odciąć dostęp powietrza do zawartości butli. Odstawiamy w ciepłe miejsce do fermentacji na ok. 4 tygodnie.
  • 3. Po upływie 4 tygodni (lub nawet wcześniej, jeśli fermentacja ustanie) ściągamy wino do butli 10-litrowej za pomocą rurki. Butlę zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną do spokojnej fermentacji na kolejne 3-4 tygodnie. Następnie przelewamy wino do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 3 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować