Stromboli, czyli rolowana pizza

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Źródło przepisu: ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • STROMBOLI (PIZZA ROLOWANA) – PRZEPIS

    CIASTO NA PIZZĘ:

    250 g mąki
    12 g drożdży świeżych lub 6 g suchych
    175 ml ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    1/4 łyżeczki cukru
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    1/4 szklanki ketchupu
    około 150 g szynki
    około 150 g sera żółtego
    około 100 g salami lub inny rodzaj
    mozzarella ( niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza Szynki

Stromboli, czyli rolowana pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO NA PIZZĘ ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

    Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, rozpuścić w ciepłej wodzie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 min. do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, olej, sól i wyrabiamy jednolite ciasto.

    CIASTO NA PIZZĘ Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

    Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy jednolite ciasto.

    —————-

    Ciasto przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godz. do napuszenia. Po tym czasie formujemy okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Smarujemy ketchupem, wykładamy na środek szynkę, salami oraz ser. Zwijamy jak roladę. Końce podwijamy pod spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 C, po włożeniu podkręcamy temp. do 220 C i pieczemy ok. 20-25 min, aż uzyska lekko zarumienioną skórkę. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem z odrobiną wody, a uzyska chrupiącą skórkę (ja pominęłam). Kroimy ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Salami Sery Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować