Stromboli, czyli rolowana pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO NA PIZZĘ ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, rozpuścić w ciepłej wodzie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 min. do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, olej, sól i wyrabiamy jednolite ciasto.
CIASTO NA PIZZĘ Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy jednolite ciasto.
—————-
Ciasto przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godz. do napuszenia. Po tym czasie formujemy okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Smarujemy ketchupem, wykładamy na środek szynkę, salami oraz ser. Zwijamy jak roladę. Końce podwijamy pod spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 C, po włożeniu podkręcamy temp. do 220 C i pieczemy ok. 20-25 min, aż uzyska lekko zarumienioną skórkę. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem z odrobiną wody, a uzyska chrupiącą skórkę (ja pominęłam). Kroimy ostrym nożem.
Komentarze