Wodę podgrzewamy w garnuszku, dodajemy do niej drożdży, cukier i 1 łyżkę maki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut
2.W między czasie przesiać mąkę do miski, dodać sól, olej i gotowy rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kulkę, nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia naokoło 1 godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość
3.Przygotować sos pomidorowy: do garnka dać przecier pomidorowy, ściana czosnek, dodać sól, cukier i zioła prowansalskie. Wszystko razem wymieszać i gotować koło 10 minut, mieszając
4.Ser mozzarella zetrzeć na tarce, mięso mielone usmażyć, szynkę konserwową zetrzeć na tarce o grubych oczkach bądź pokroić w cienkie plasterki. Ogórek kiszony, paprykę zetrzeć na tarce na cieniutkie plasterki, tak samo z obranymi pieczarkami. Na. koniec pokroić suszone pomidory i oliwki na pół
5.Gdy wyrośnie ciasto podzielić na dwie części, jedną cześć rozkawałkować i wyłożyć na blaszkę. Spód ciasta posmarować sosem pomidorowym, na to wyłożyć ser i resztę składników.
6.Piekarnik nagrzać do 220 * C i wstawić pizze na około 20 minut
Komentarze