Pizza mięsna

4.51 (158 ocen)

  • 2 godz.

Lubi ją każdy z domowników.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto

    20 g świeżych drożdży
    300 g mąki pszennej
    1/2lyzczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    150 ml ciepłej wody
    4 łyżki oleju
    sos pomidorowy:

    175 g koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku, zgniecione
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    dodatki:

    ogórek kiszony
    suszone pomidory
    oliwki
    mięso mielone,
    szynka konserwowa
    salami
    ser mozzarella
    papryka
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki

Pizza mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Wodę podgrzewamy w garnuszku, dodajemy do niej drożdży, cukier i 1 łyżkę maki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut
  • 2. W między czasie przesiać mąkę do miski, dodać sól, olej i gotowy rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kulkę, nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia naokoło 1 godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość
  • 3. Przygotować sos pomidorowy: do garnka dać przecier pomidorowy, ściana czosnek, dodać sól, cukier i zioła prowansalskie. Wszystko razem wymieszać i gotować koło 10 minut, mieszając
  • 4. Ser mozzarella zetrzeć na tarce, mięso mielone usmażyć, szynkę konserwową zetrzeć na tarce o grubych oczkach bądź pokroić w cienkie plasterki. Ogórek kiszony, paprykę zetrzeć na tarce na cieniutkie plasterki, tak samo z obranymi pieczarkami. Na. koniec pokroić suszone pomidory i oliwki na pół
  • 5. Gdy wyrośnie ciasto podzielić na dwie części, jedną cześć rozkawałkować i wyłożyć na blaszkę. Spód ciasta posmarować sosem pomidorowym, na to wyłożyć ser i resztę składników.
  • 6. Piekarnik nagrzać do 220 * C i wstawić pizze na około 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować