stek z sarny

4.49 (186 ocen)

Sposób na pyszny i szybki obiad.

Składniki:

  • 4 steki z sarny, po 15 dag każdy
    sól
    pieprz kolorowy grubo mielony
    mielone ziele angielskie
    2 łyżki oleju

    łyżka masła



Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stek z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone z błon mięso, lekko rozbijamy kantem dłoni.
  • 2. Mięso nacieramy pieprzem i mielonym zielem angielskim. Smarujemy olejem i pozostawiamy na 4- 6 godzin w chłodnym miejscu.
  • 3. Steki smażymy na suchej patelni po 3 - 4 minuty z każdej strony. Gotowe steki wykładamy na talerze. Na każdy stek kładziemy kawałek masła. Doprawiamy solą do smaku. Jako dodatek podajemy pieczone ziemniaki lub frytki i gotowane lub duszone warzywa.

Porady

Tak zrobione steki możemy podać z sosem lub z ulubionym masłem smakowym. Oto moje propozycji na masło smakowe, które idealnie podkreśli smak tak przyrządzonego mięsa: MASŁO ZIOŁOWE: 125 g masła mieszamy z posiekanymi ziołami (pietruszka, szczypiorek, kolendra, trybula, mięta), łyżką musztardy, białym pieprzem i sokiem cytryny. MASŁO CHRZANOWE: 125 g masła mieszamy z łyżką chrzanu (najlepiej świeżego, sparzonego i startego) solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować