Danie, które ucieszy każdego mężczyznę.
4.46 (195 ocen)
Porady
Mięso powinno być w temp otoczenia, więc nie można użyć mięsa wyciągniętego bezpośrednio z lodówki. Panuje reguła, że aby stek pozostał soczysty powinien odpoczywać połowę czasu przygotowania. Stek możemy podawać z salsą warzywną i pieczonymi ziemniaczkami. Mięso wołowe ma tak dobry smak, że nie musimy dodawać żadnych przypraw, bo mogą zdominować smak mięsa. Z powyższego przepisu uzyskacie stek well done. Jeżeli chcecie uzyskać medium, skróćcie czas obróbki cieplnej - a najlepiej użycie termometru. Aby uzyskać odpowiedni stek dla siebie warto użyć termometru spożywczego: Stek krwisty (rare) – 41-46 °C Stek pół-krwisty (medium) – 56-62°C Stek wysmażony (well done) – 75°C
Komentarze