Stek z rostbefu wołowego

4.46 (195 ocen)

  • 30 min

Danie, które ucieszy każdego mężczyznę.

  • 30 min

Składniki:

  • stek z rostbefu -150g
    łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    łyżka oliwy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Stek z rostbefu wołowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świeże warzywa świetnie komponują się ze stekiem 1. Zaczynamy pracę od wstawienia naczynia żaroodpornego do piekarnika i włączenia go na temp 160 stopni.
  • Umyty i oczyszczony stek posypany świeżo zmielonym pieprzem. 2. Stek myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  • Stek smażymy na  początku na zwykłej patelni. 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek . Uważajcie aby go nie przypalić bo masło będzie do wyrzucenia! Jak aromat będzie się unosił po kuchni, a czosnek się zarumieni ściągamy go z patelni i dodajemy łyżkę oliwy. Na środek patelni kładziemy stek, smażymy go przez 3 minuty z każdej strony.
  • Patelnia grillowa, doskonale sprawdza się przy stekach. 4. W między czasie rozgrzewamy patelnie grillową. Gdy stek skończy się smażyć wrzucamy go na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy po 10 sekund z każdej strony.
  • 5. Stek wkładamy do naczynia żaroodpornego i smażymy 6 minut.
  • 6. Następnie gdy mięso będzie już gotowe, odkładamy je i dajemy mu odpocząć. Następnie solimy.

Porady

Mięso powinno być w temp otoczenia, więc nie można użyć mięsa wyciągniętego bezpośrednio z lodówki. Panuje reguła, że aby stek pozostał soczysty powinien odpoczywać połowę czasu przygotowania. Stek możemy podawać z salsą warzywną i pieczonymi ziemniaczkami. Mięso wołowe ma tak dobry smak, że nie musimy dodawać żadnych przypraw, bo mogą zdominować smak mięsa. Z powyższego przepisu uzyskacie stek well done. Jeżeli chcecie uzyskać medium, skróćcie czas obróbki cieplnej - a najlepiej użycie termometru. Aby uzyskać odpowiedni stek dla siebie warto użyć termometru spożywczego: Stek krwisty (rare) – 41-46 °C Stek pół-krwisty (medium) – 56-62°C Stek wysmażony (well done) – 75°C

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować