Pierogi z sarny

4.5 (171 ocen)

Nie może ich zabraknąć na rodzinnych uroczystościach. Mięso z sarny jest bardzo chude i specyficzny smak który uwielbiam.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 szklanek mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    szklanka wody
    6 łyżek oleju

    Farsz:
    1 kg mięsa z sarny
    70 dag kapusty kiszonej
    sól i pieprz
    4 ząbki czosnku
    łyżeczka przyprawy do wołowiny
    łyżeczka vegety
    30 dag słoniny
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i kapustę gotujemy osobno do miękkości. Odcedzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy gdy zbrązowieje dodajemy posiekaną cebulę w kostkę. Do farszu dodajemy skwarki wraz z tłuszczem, przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz doprawiamy solą, pieprzem ,vegetą, przyprawą do wołowiny i dokładnie wyrabiamy.
  • 2. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Na brzegach robimy wzorek widelcem. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu możemy podpiec je na patelni.

Porady

Na kilka dni przed robieniem pierogów mięso z sarny należy zamrozić aby pozbyć się zapachu wiatru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować