Pierogi z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i kapustę gotujemy osobno do miękkości. Odcedzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy gdy zbrązowieje dodajemy posiekaną cebulę w kostkę. Do farszu dodajemy skwarki wraz z tłuszczem, przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz doprawiamy solą, pieprzem ,vegetą, przyprawą do wołowiny i dokładnie wyrabiamy.
2.Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Na brzegach robimy wzorek widelcem. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu możemy podpiec je na patelni.
Porady
Na kilka dni przed robieniem pierogów mięso z sarny należy zamrozić aby pozbyć się zapachu wiatru.
Komentarze