Staropolska kutia

4.99 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W wigilijny wieczór

Składniki:

  • ● 1/2 kg pszenicy spożywczej
    ● 1/2 kg maku
    ● 4-5 łyżek miodu
    ● 20 dag rodzynek
    ● 20 dag orzechów włoskich i laskowych
    ● 5 dag gorzkiej czekolady
    ● 10 dag fig
    ● 10 dag suszonych moreli
    ● 1-2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Staropolska kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę płuczemy pod
    bieżącą wodą i moczymy
    całą noc. Następnego dnia
    gotujemy na małym ogniu
    w bardzo lekko osolonej
    wodzie, aż będzie miękka.
    Odcedzamy.
  • 2. Mak sparzamy, odcedzamy
    i 3-krotnie mielimy. Miód
    rozpuszczamy w 1/3 szklanki
    ciepłej wody.
  • 3. Rodzynki sparzamy, odcedzamy.
    Orzechy rozdrabniamy.
    Czekoladę, figi oraz
    morele kroimy w niewielkie
    kawałki.
  • 4. Pszenicę mieszamy
    z makiem. Dodajemy miód.
    Wsypujemy bakalie i cukier,
    mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować