2 małe kajzerki (najlepiej czerstwe)
szklanka mleka
600 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego, ale można pomieszać np drobiowo- wieprzowe)
cebula
jajko
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
+
sos pomidorowy:
1/2 l przecieru pomidorowego (passaty)
pół pęczka świeżej bazylii
sól, pieprz, cukier
+
350-400 g makaronu
parmezan lub grana padano
oliwa z oliwek
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerki zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia.
2.Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Dorzucamy również namoczone kajzerki, jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyrobić wilgotnymi rękami i zrobić małe kuleczki. Kulki mięsne obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony.
3.Sos: w osobnym małym garnku podgrzać passatę, wrzucić dość grubo posiekaną bazylię i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zagotować i zdjąć z ognia (jeśli sos będzie za gęsty to można dodać trochę wody).
4.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
5.Na talerzu wyłożyć makaron i pulpety, polać sosem i posypać startym parmezanem.
Komentarze