Najlepsza polewa kakaowa na świecie! Kojarzy mi się z babcinym murzynkiem, który zawsze był sowicie oblany właśnie taką polewą. Ponadto polewa czekoladowa do ciast sprawi, że wypiek będzie miał dekoracyjny wygląd. W naszych domach najczęściej wykonywana jest polewa kakaowa z dodatkiem masła i mleka. Warto pamiętać, aby polewa kakaowa miała czas zastygnąć na cieście. Oto sposób, jak zrobić polewę kakaową.
4.31 (211 ocen)
Porady
Polewa do ciast może być również wykonana z czekolady. Wtedy najlepiej przygotować ją używając kąpieli wodnej. Wystarczy ustawić na garnku mniejsze naczynie i umieścić w nim czekoladę. Ważne, aby wybrać naczynie nie wykonane ze szkła. Najlepsze będą miski metalowe. Po dodaniu śmietanki kremówki należy cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak powstającą polewę najlepiej jest mieszać za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki. Wtedy można sukcesywnie kontrolować stopień powstawania polewy.
Polewa kakaowa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do ciast. Ponadto zanim polewa kakaowa stężeje można posypać na nią krokant czyli uprażone i posiekane orzechy. Także cukrowe kulki będą świetną ozdobą. Ciasta oblane polewą kakaową warto podawać na porcelanowej zastawie stołowej. Wtedy deser nabierze odświętnego charakteru. Polewę czekoladową najlepiej przygotowywać w garnku lub rondelku z grubszym dnem.
Komentarze