Babcina polewa kakaowa

4.31 (211 ocen)

  • 5 min

Najlepsza polewa kakaowa na świecie! Kojarzy mi się z babcinym murzynkiem, który zawsze był sowicie oblany właśnie taką polewą. Ponadto polewa czekoladowa do ciast sprawi, że wypiek będzie miał dekoracyjny wygląd. W naszych domach najczęściej wykonywana jest polewa kakaowa z dodatkiem masła i mleka. Warto pamiętać, aby polewa kakaowa miała czas zastygnąć na cieście. Oto sposób, jak zrobić polewę kakaową.

  • 5 min

Składniki:

  • Polewa kakaowa - składniki:
    65 g masła
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mleka
    2 czubate łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.31 (211 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babcina polewa kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa kakaowa - przepis:
    Na początku na małym garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Następnie wszystkie składniki na polewę kakaową mieszamy, aż wszystko się rozpuści.
  • 2. Potem płynną masę ściągamy z ognia dodajemy kakao, energicznie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Polewa kakaowa jest gotowa do użycia.

Porady

Polewa do ciast może być również wykonana z czekolady. Wtedy najlepiej przygotować ją używając kąpieli wodnej. Wystarczy ustawić na garnku mniejsze naczynie i umieścić w nim czekoladę. Ważne, aby wybrać naczynie nie wykonane ze szkła. Najlepsze będą miski metalowe. Po dodaniu śmietanki kremówki należy cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak powstającą polewę najlepiej jest mieszać za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki. Wtedy można sukcesywnie kontrolować stopień powstawania polewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

NOTKA REDAKCYJNA

Polewa kakaowa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do ciast. Ponadto zanim polewa kakaowa stężeje można posypać na nią krokant czyli uprażone i posiekane orzechy. Także cukrowe kulki będą świetną ozdobą. Ciasta oblane polewą kakaową warto podawać na porcelanowej zastawie stołowej. Wtedy deser nabierze odświętnego charakteru. Polewę czekoladową najlepiej przygotowywać w garnku lub rondelku z grubszym dnem.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować