Spaghetti w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne i sycące danie - wprost na niedzielny obiad

  • 50 min

Składniki:

  • - 1 op. ciasta francuskiego (30 dag)
    - 50 dag mięsa mielonego
    - 1/2 op. makaronu do spaghetti
    - 5 jajek
    - 10 dag startego sera żółtego
    - cebulka smażona
    - 1 op. sosu spaghetti bolognese ( w proszku )
    - sól
    - pieprz
    - olej do smażenia

    PONADTO
    - margaryna/masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso wrzucamy na rozgrzany ogień i lekko podsmażamy. Następnie do mięsa dolewamy 250 ml wody i wsypujemy sos spaghetti mieszając. Zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu 5-10 minut.
    2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
    3. Jajka roztrzepujemy dodając ser i cebulke. Doprawiamy solą i pieprzem.
    4. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie, dolewając masę jajeczną. Smażymy na złoty kolor.
    5. Ciasto francuskie dzielimy na 2 grubsze części. Na jedną nakładamy pół farszu mięsnego, a drugą przykrywamy całość i dokładnie zlepiamy boki.
    6. Powyższa czynność robimy na wysmarowanej masłem blasze. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni na 20 minut.
    7. Upieczone ciasto podajemy na smażonym makaronie, dekorując potrawę pozostałym farszem spaghetti.

Porady

Ciasto przed upieczeniem można posmarować masłem lub białkiem. Konieczne jest nakładanie farszu na ciasto w momencie gdy leży ono już na wysmarowanej masłem blasze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować