Sos holenderski pasuje do dań z ryb, szparagów i młodych warzyw, szynki. Jest też idealnym towarzyszem dla jajek w koszulkach, bez niego nie byłoby jajek po benedyktyńsku! Dowiedz się, jak przygotować sos holenderski, bo jest to niezwykle prosty i pyszny dodatek
4.48 (192 ocen)
Porady
Podany przepis to podstawowy przepis na sos holenderski. Można go wzbogacić o różne dodatki smakowe, w zależności od tego, z czym planujemy go podać. W tym wypadku zamieniamy sok z cytryny na ocet winny, który przed przygotowaniem sosu gotujemy z przyprawami (np. ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu) do zredukowania do 1 łyżki płynu. Kiedy baza wystygnie, sos holenderski przygotowujemy według powyższego przepisu z wykorzystaniem bazy octowej zamiast soku z cytryny. Kluczem do sukcesu, jeśli chodzi o sos holenderski, jest to, by był on aksamitny i delikatny, o konsystencji majonezu.
Komentarze