Sos cukiniowo-pomidorowy

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Sos ten przygotowuję latem, by w zimowe dni cieszyć się smakiem dojrzewających w słońcu pomidorów i dorodnych cukinii z własnego ogródka.

  • 60 min

Składniki:

  • - około 3 kg młodej cukinii obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę
    - 4 papryki
    - 1 kg pomidorów
    - ziele angielskie
    - liść laurowy
    - 3 ziarenka gorczycy (nie więcej, gdyż z czasem cukinia może zrobić się gorzka)
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos cukiniowo-pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oraz pomidory drobno pokroić, wymieszać z cukinią. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Dusić na małym ogniu przez 15 min. Doprawić do smaku. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek oliwy. Nakładać do słoików i pasteryzować 20-25 min. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Podawać jako dodatek do ziemniaczków lub mięsa.

Porady

Nie dodajemy do sosu cebuli, gdyż po dłuższym czasie przechowywania może wprowadzić do dania goryczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować