Soczewicowa zupa z pomidorami

5 (164 ocen)

  • 20 min

Zupa z soczewicy z warzywami - bardzo smaczna

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    3 ziemniaki
    1 marchewka
    2 pomidory
    1/4 selera
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    przyprawy
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Soczewicowa zupa z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy – ziemniaki, marchewkę i selera kroimy w dość małą kostkę, ząbki czosnku dokładnie siekamy lub też przeciskamy przez praskę. Do garnka przekładamy warzywa, wsypujemy soczewicę oraz dodajemy nieco soli, pieprzu, curry i bazylii. Wlewamy około 5 szklanek wody i gotujemy około 15 minut. W tym czasie pomidory niedbale siekamy, dodajemy do nich masło i przesmażamy je w małym garnku, tak aby zaczęły sie rozpadać, następnie dokładnie przecieramy przez siteczko i przekładamy mus pomidorowy do gotujących się warzyw z soczewicą. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle potrzeby, gotujemy ją jeszcze około 10 – 15 minut (dość często mieszamy, gdyż soczewica może się przypalić). Gorącą zupę nakładamy do miseczek (nie zabielamy, ani nie gotujemy na mięsie aby była dietetyczna), dekorujemy świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki i podajemy.

Porady

Zupy tej nie należy zbyt długo gotować, rozgotowana soczewica jest niesmaczna i psuje wygląd zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować