Zupa soczewicowa

5 (163 ocen)

Moja pierwsza zupa z soczewicy. Gęsta, sycąca, rozgrzewająca. Super! Jest to wersja z drobnym makaronem, ale można też zamiast makaronu dodać pokrojoną kiełbaskę czy podsmażony boczek.

Składniki:

  • 30 dag czerwonej soczewicy
    2 cebule
    liść laurowy
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    10 dag drobnego makaronu (gwiazdki, ryż)
    3-4 łyżki gęstej śmietany
    chilli w proszku
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa soczewicowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę przepłukać, osączyć na sicie. Zalać w garnku lekko posoloną ciepłą wodą, dodać jedną obraną, przekrojoną na pół cebulę i liść laurowy. Gotować ok. 20 min. Pozostałą cebulę podsmażyć w garnku na oleju, dodać koncentrat rozprowadzony w 1/2 szklanki wody, gotować razem ok. 10 min. Soczewicę odcedzić. włożyć do garnka z cebulą i przecierem pomidorowym. Wlać ok.4 szklanki wody, gotować kolejne 10 min, przyprawić. Makaron ugotować oddzielnie, osączyć, dodać do zupy. Pogotować razem jeszcze 2-3 min. Przed podaniem ozdobić kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować