Moja pierwsza zupa z soczewicy. Gęsta, sycąca, rozgrzewająca. Super! Jest to wersja z drobnym makaronem, ale można też zamiast makaronu dodać pokrojoną kiełbaskę czy podsmażony boczek.
Składniki:
30 dag czerwonej soczewicy
2 cebule
liść laurowy
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
10 dag drobnego makaronu (gwiazdki, ryż)
3-4 łyżki gęstej śmietany
chilli w proszku
sól, pieprz
Zupa soczewicowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę przepłukać, osączyć na sicie. Zalać w garnku lekko posoloną ciepłą wodą, dodać jedną obraną, przekrojoną na pół cebulę i liść laurowy. Gotować ok. 20 min. Pozostałą cebulę podsmażyć w garnku na oleju, dodać koncentrat rozprowadzony w 1/2 szklanki wody, gotować razem ok. 10 min. Soczewicę odcedzić. włożyć do garnka z cebulą i przecierem pomidorowym. Wlać ok.4 szklanki wody, gotować kolejne 10 min, przyprawić. Makaron ugotować oddzielnie, osączyć, dodać do zupy. Pogotować razem jeszcze 2-3 min. Przed podaniem ozdobić kleksem śmietany.
Komentarze