Śniadaniowe bułki z mlekiem w proszku

5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Są bardzo jasne w środku, delikatne w smaku, rzeczywiście tak jakby mleczne. Miąższ jest podobny do ciabatty, zdarzają się w nim całkiem spore dziurki :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Zaczyn:
    30 g. świeżych drożdży
    1 łyżka mąki pszennej T 450
    1 łyżeczka cukru
    kilka łyżek ciepłej wody
    Ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej T 450 + 0,5 szklanki + trochę do podsypania
    0,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
    5 łyżek oleju
    1 pełna łyżeczka soli
    2 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Śniadaniowe bułki z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12ol5jy 1. Przygotowanie:
    Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i wodą na gęstą masę, przykrywam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewam 3,5 szklanki mąki, dodaję sól, olej i mleko w proszku, a potem wyrośnięty zaczyn. Dolewam wodę i mieszam ciasto dłonią, będzie się kleiło - i w tym momencie stopniowo dosypuję pozostałe pół szklanki mąki. Chodzi o to, by pomimo że ciasto się klei, jednak je przez kilka minut wyrobić. Te pół szklanki mąki dodane na końcu to ułatwi. Ciasto odstawiam pod przykryciem - na 40-50 minut, powinno solidnie wyrosnąć. Zagniatam je szybko (znów troszkę mąki do podsypania), i formuję prostokąt grubości 2-3 cm. Nożem do pizzy dzielę prostokąt na kwadraty, przekładam je na blachę wyłożoną papierem. Piekę w 220 stopniach C. ok 25 minut - sprawdzajcie sami stopień wypieczenia, gdy się postuka w spód bułki, powinna wydać głuchy odgłos. Wtedy jest upieczona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować