Smorodinówka-nalewka z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce oczyszczamy z szypułek płuczemy i osuszamy na sicie.
Wkładamy do dużego słoja lub gąsiorka małego jak na wino przesypać cukrem zamieszać gąsiorkiem aby cukier równomiernie pokrył owoce zamknąć hermetycznie i postawić w nasłonecznionym ciepłym miejscu na miesiąc aby owoce puściły sok.
Następnie po upływie miesiąca sok zlewamy np do butelki czy innego naczynia wkładamy na dno do lodówki a owoce w gąsiorku zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie.
Zlewamy nalewkę z wódką ,owoce wyrzucamy ,dodajemy sok z lodówki zalewamy spirytusem ,zamykamy szczelnie i wszystko razem zostawiamy na 2 miesiące.
Po tym czasie sklarować przez bibułę filtracyjną co najmniej 2 razy i rozlać do czystych suchych butelek.
Porady
Można ją zrobić również zimą z mrożonych owoców czarnej porzeczki
Komentarze