NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI

  • wyświetlono: 7628 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

PYSZNA:))

32511998_232628547508712_1539186600938831872_n

Składniki

2 kg.czarnych porzeczek
1 litr spirytusu
1 litr listkówki
3 gozdziki
kawałeczek cynamonu
2 laski wanilii
2 szkl.cukru
kilka rodzynek
3 łyżki miodu

PODAM RÓWNIEŻ PRZEPIS NA LISTKÓWKĘ,POTRZEBNĄ DO SPORZĄDZENIA NALEWKI:

- 2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania)
- 1 litr żytniówki
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 szklanka cukru

Listki opłukać i włozyć do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć i odstawić na tydzień. Następnie
nalew zlewamy i przechowujemy w zamkniętej butelce, a liście zalewamy resztą wódki i pozostawiamy w chlodnym miejscu na 2 tygodnie.
Zlewamy wyciąg znad liści i łączymy z poprzednim nalewem, a liście zasypujemy cukrem mieszamy i postawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 dni,az rozpusci sie cukier.
Często mieszamy. Syrop zlewamy, nalewkę łaczymy z syropem.

Sposób przygotowania przepisu:

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI

  • 1. Porzeczki lekko zmiazdzyc ,przełozyć do sloja,dodać gozdziki,rodzynki,,cynamon i wanilię rozciętą wzdłuż na pół i zalać spirytusem.Zamknąc słój i pozostawić w cieple na 2 miesiące,często nim wstrzasając.Następnie alkohol wlać do innego słoja,a owoce zasypać cukrem,dodać miód i odstawić na 5-6 dni.Gdy cukier się rozpuści,zlać syrop,przefiltrować pzez lejek z gazikiem,połaczyć z nalewem owocowym oraz listkowką.pozostawić w chłodzie na ok.6 miesięcy.Dopiero po 6 miesiącach przelać do butelek,nalewka bedzie wówczas prawdziwie wyborna.Przechowywana długo po rozlaniu również staje się coraz lepsza.

Porady

Jeśli nie mamy listkówki możemy ja zastąpić żytniówką.

Czarna porzeczka to największe źrodło witaminy C .Zawiera również witaminy B, P, prowitaminy A. Jest źródłem pektyn, kwas ortofosforowego, garbników, soli potasu i żelaza. Dzięki temu jest nieocenionym środkiem zapobiegawczym w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin. Hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do chorób nowotworowych.

W leczeniu czarną porzeczką wykorzystuje się zarówno surowe owoce jak i liście. Owoce stosowane są przy chorobach reumatycznych, gościu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Natomiast napary z liści przyspieszają wydalanie toksyn i regulują pracę nerek. Poza poważnymi schorzeniami czarna porzeczka jest również stosowana w łagodzeniu objawów anginy, chronicznego kaszlu, a także wzmacnia i pobudza do działania nasz układ immunologiczny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciczarna porzeczkanalewkakonkurs_nalewkialkohol owoccowe nalewki

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka z czerwonej porzeczki.

Dodane przez: Świeca Urszula

Nalewka z czerwonej porzeczki

Polecam nalewkę z czerwonej porzeczki...

Nalewka jagodowa

Dodane przez: emalitowska

Nalewka z czarnej jagody

Nalewka lecznicza oraz poprawiająca...

nalewka

Dodane przez: Jolanta KG

Nalewka z czarnej herbaty

Nalewka na bazie wódki i czarnej...

Nalewka z owoców czarnego bzu

Dodane przez: Kloruś

Nalewka z owoców czarnego bzu

Pyszna nalewka na chłodne zimowe...

nalewka

Dodane przez: PolskaGotuje

Nalewka z czerwonej porzeczki

Gdy już nie macie co zrobić z owocami...

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Dodane przez: anemon

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Aromatyczna i niezwykle smaczna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE