Smorodinówka czyli likier z czarnej porzeczki

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję ale najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić!

  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 kg czarnej porzeczki
    - 2 litry wody
    - 1 kg cukru
    - 1,5 litra wódki
    - 1 szklanka spirytusu - 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Nalewki

Smorodinówka czyli likier z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smorodinówka 1. - Porzeczki zalać wodą i gotować 15 minut.
    - Odcedzić i przetrzeć przez sitko miąższ, tak aby pestki i skórki pozostały.
    - W gorącym soku rozpuścić cukier,
    - Po wystygnięciu soku dodać wódkę i spirytus.
    - Rozlać do butelek.

Porady

Można ją robić z mrożonych porzeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować