Śmietanowiec bananowo-malinowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    6 żółtek (białka odłożyć w 3 osobnych miseczkach po 2)
    3 szklanki mąki
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny

    Masa bananowa:
    2 białka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń bananowy z cukrem
    400 g śmietany 18 %

    Masa malinowa:
    2 białka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń malinowy bez cukru
    400 g śmietany 18 %

    Masa cytrynowa:
    2 białka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń cytrynowy bez cukru
    400 g śmietany 18 %


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Śmietanowiec Desery

Śmietanowiec bananowo-malinowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki wsypać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko przemieszać, dodać posiekaną na kawałki margarynę i posiekać wszystko przez chwilę do utworzenia się kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Każdą część owinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 20 minut.
    W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę (u mnie 25/35 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy to którego jest więcej czyli 2/3 i na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy do blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut, po czym wyjmujemy i przygotowujemy masy śmietanowe.
  • 2. Masa bananowa:
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do POŁĄCZENIA się śmietany z pianką bananową. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto.
  • 3. Masa malinowa:
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do połączenia się śmietany z pianką malinową. Tak przygotowaną masę wykładamy po łyżce na masę bananową, delikatnie rozprowadzamy, aby było w miarę równo.
  • 4. Masa cytrynowa:
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do połączenia się śmietany z pianką cytrynową. Tak przygotowaną masę wykładamy po łyżce na masę malinową, delikatnie rozprowadzamy, aby było w miarę równo.
  • 5. Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy delikatnie na wierzchu masy cytrynowej.
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-70 minut, aż masa będzie ścięta.
    Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku na 60 minut, po czym możemy wyjąć. Najlepiej zostawić na szafce na minimum 12 godzin, aby dobrze ostygło i się zwarło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (142 ocen)

śmietanowiec z galaretką

To może cię zainteresować