CIASTO ŚMIETANOWIEC

4.51 (173 ocen)

  • 45 min

ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto: - 3 szklanki maki - ½ szklanka cukru pudru - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250g mała lub margaryny - odrobina aromatu waniliowego
    Masa śmietanowa: - 600 g kwaśnej, gęstej śmietany (18-30%) - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 torebki budyniu śmietankowego Dodatkowo: - kwaśny dżem
Wystaw ocenę:

4.51 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Śmietanowiec

Ciasto śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ROZPŁYWA SIĘ W USTACH 1. ŚMIETANOWIEC Ciasto: - 3 szklanki maki - ½ szklanka cukru pudru - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250g mała lub margaryny - odrobina aromatu waniliowego Z podanych składników zagniatamy ciasto, po czym dzielimy na dwie części. Większą część wykładamy na spód blaszki (23x33 cm), a drugą wkładamy do zamrażarki. Masa śmietanowa: - 600 g kwaśnej, gęstej śmietany (18-30%) - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 torebki budyniu śmietankowego Dodatkowo: - kwaśny dżem Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy cukier, śmietanę oraz budynie w proszku i dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na ciasto posmarowane dżemem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50-55 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (142 ocen)

śmietanowiec z galaretką

To może cię zainteresować