Smerfny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielone od żółtek białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dosypywać po trochu cukru z cukrem waniliowym i cały czas ubijać mikserem. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dosypać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę (tortownicę) o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto i piec je w średnio nagrzanym piekarniku (180°C) ok. 30-40 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze przez 5 minut..
2.Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Krem do tortu (Delekta) rozrobić w 300 ml zimnego mleka i wymieszać mikserem (3 min). Do kremu dodać 50 g masła i dokładnie wymieszać.
3.Upieczony biszkopt przełożyć z formy na metalową kratkę, zostawić do ostygnięcia. Kiedy już ostygnie podzielić go na dwie części. Połowę ciasta włożyć ponownie do formy. Nasączyć połową soku, posmarować ¾ kremu. Na wierzch położyć 2 połowę biszkoptu, nasączyć i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć pianki. Całość zalać tężejącą się galaretką. Wstawić do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.
Porady
Do nasączenia biszkoptu używam soku odsączonego z koktajlu owocowego w puszce.
Komentarze