Ziemniaczane babeczki

0 (0 ocen)

Doskonałe jako dodatek do mięs i ryb.

Składniki:

  • 1300 g ziemniaków,
    2 jajka,
    3 łyżki szczypioru,
    2 łyżki masła,
    pieprz
    sól
    tłuszcz do nasmarowania foremek.

Ziemniaczane babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować. Gdy nieco przestygną przecisnąć je przez praskę. Następnie dodać do nich 2 surowe jajka, 2 łyżki masła, 3 łyżki szczypioru i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.

    Foremki do babeczek (20 sztuk) nasmarować tłuszczem. Do każdej włożyć ziemniaczaną masę. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec w termoobiegu przez ok. 30 minut.

    Dobrze smakują polane ketchupem.

Komentarze

Podobne przepisy