Smażone lody

4.98 (179 ocen)

Oksymoron, ale możliwy! Zimne lody w chrupkiej panierce

Składniki:

  • Herbatniki,
    Mogą być też dodatkowo wiórki kokosowe.
    Ulubione lody,
    Jajko,
    Olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.98 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Smażone lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy kulki z lodów i wkładamy do zamrażarki na ok 2 godz. Kruszymy herbatniki w miseczce. Wyjmujemy lody ( najlepiej pojedynczo )z zamrażarki i panierujemy wciskając jak największą ilość okruchów w kulki lodów. I ponownie kulki znów lądują w zamrażarce na 2 godz. Teraz roztrzepujemy jajko i kolejno obtaczamy kulki w jajku i ciastkach (do okruchów ciastek możemy dodać np wiórki kokosowe). I do zamrażarki najlepiej na całą noc. Wlewamy do garnka tyle oleju aby kulki mogły pływać. I bardzo dobrze go rozgrzewamy. Smażymy 20 sek. Po 10 sekundach obracamy kulki w oleju. Wyjmujemy i podajemy natychmiast. Najlepiej smażyć po 2 sztuki. Mniejsze prawdopodobieństwo ze coś nie wyjdzie.
    Niebo w gębie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować