Smażone kulki puree z mozzarellą

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Alternatywa dla ziemniaków. Puree, w dodatku nadziewane, panierowane w bułce. Bardzo smaczna przekąska, doskonale się sprawdzi także jako dodatek do dań mięsnych.Dzieci je polubią.

  • 30 min

Składniki:

  • 400g obranych ziemniaków
    2 łyżki masła
    2-3 łyżki mleka
    1/2 kulki mozzarelli
    łyżeczka kolorowego pieprzu
    1/2 szklanki bułki tartej
    2 jajka
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smażone kulki puree z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
    W tym czasie mozzarelle pokrój w małe kostki, obtocz je w kolorowym pieprzu.
    Ziemniaki odcedź, utłucz w garnku, dodaj miękkie masło, oraz mleko.
    Całość ugnieć tłuczkiem do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek).
    Ostudź puree, nabierz łyżką na dłoń, zrób " placek".
    Na środku połóż kostkę mozzarelli, "zamknij" placek tworząc kulkę.
    Gdy zrobisz z całości kulki, obtocz je w bułce tartej, następnie włóż do rozbełtanych jajek i ponownie do bułki tartej.
    Smaż na rozgrzanym maśle do zarumienienia się kulek z każdej strony.

Porady

*Najlepiej kulki smażyć na wolnym ogniu, mozzarella w środku się rozpuści i będzie się ciągnęła,bardzo lubię taki efekt. Pierwsze kulki za szybko wyciągałam i ser nie był ciągnący - niestety. Dlatego warto poczekać chwilę dłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować