Ciasteczka ,,Smalcówki''

4.96 (162 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Zaletą tych ciasteczek jest to, że ciasto nie musi wyrastać, a wadą, że bardzo szybko po upieczeniu znikają. Dlatego zawsze piekę dużą porcję z jednego kilograma mąki.

Smalcówki są pyszne i półkruche. Polecam do popołudniowej kawy.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg mąki tortowej
    4 jajka
    2 kostki smalcu ( 40 dag )
    1 szklanka śmietany 12 % lub 18 %
    10 dag świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    dowolna marmolada ( około 40 dag )
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.96 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasteczka ,,smalcówki'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem.
  • 2. Następnie z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
  • 3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w pasy o boku około 8 cm. Na brzeg nakładamy marmoladę, zwijamy rulonik i odcinamy. Tak postępujemy z resztą ciasta. Ciasteczka układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 190.
  • 4. Upieczone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Można użyć 1 kostkę smalcu ( 20 dag ) i 1 kostkę margaryny ( 20 dag ).

Jest to spora porcja, wyjdzie około 6 blaszek. Na każdej blaszce około 15 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować