Smaczne "Flaczki" z drobiowych żołądków

4.5 (198 ocen)

nie cierpię tradycyjnych flaków, ale te robiła moja mama i bardzo posmakowaly mojej rodzince:)

Składniki:

  • 1,5 kg żołądków drobiowych (mogą być z indyka)
    1 duże udko z kurczaka
    70 dag skrzydełek z drobiu
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    listek laurowy,
    ziele angielskie 4 ziarenka
    przyprawa do flaków, 1/2 opakowania
    pieprz + słodka papryka
    majeranek
    1 łyżka masła
    1 łyżka czubata mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Gulasz Flaczki

Smaczne "flaczki" z drobiowych żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, wylać pierwszy wywar. Żołądki oczyścić, pokroić w paseczki .Zalać gotującą wodą.
    Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy, sól, gotować jak rosół na malutkim ogniu. Udko i skrzydełka wyjąć wcześniej, żołądki muszą się gotować dłużej.
    Skrzydełka i udko oddzielić od kości, pokroić w kawałki, wszystko wrzucić do wywaru.
    Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę z rosołu. pieprz, paprykę w proszku, sól, gałka muszkatołową, majeranek. Wszystko gotować około 10 min.
    Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę
    Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 7 min, doprawić pieprzem wg uznania.
    Podawać z bułką lub ulubionym chlebem. ( ten na fotce własnoręcznie pieczony)

Porady

zamiast udka i skrzydełek można dać żeberka, najlepiej wędzone:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować