Ten pomysł bardzo przypadł nam do gustu. Ciasto bardzo efektowne i eleganckie. Można podawać bez ozdabiania ponieważ już początkowa jego faza jest bardzo ciekawa.
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
BISZKOPT NA ROLADę:
- jajka świeże: 4 sztuki
- cukier miałki: 0.75 szklanki
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- mąka pszenna - biszkopt: 0.75 szklanki
MASA WYPEłNIAJąCA:
- masło - masa: 250 gramów
- jajka świeże: 4 sztuki
- Żelatyna: 4 łyżki
- mleko 0,5%: 1 szklanka
- cukier puder do masy: 1 szklanka
- Owoce dowolne: 1 szklanka
Słodka rozkosz, czyli tort żółw w białym płaszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ten przepis najlepiej podzielić sobie na dwie fazy pracy.
Rolada:
Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać cukier. Po wyczerpaniu cukru dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (płaską) wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C - na złoty kolor. Kiedy ciasto będzie upieczone , wyjąć je na lekko wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i razem ze ściereczką zwinąć w rulon -ma tak ostygnąć. Po ostygnięciu smarujemy powidłami i zwijamy ciasno . I to mogłoby być na tyle na jeden dzień prac , jeśli podzielimy sobie to na 2 dni. Ja zamiast powideł użyłam dżemu truskawkowego i nasączyłam biszkopt sokiem z truskawek.
Po kilku godzinach ZACZYNAMY pracę od pokrojenia rolady na mniejsze około 1 cm. kawałki i UKŁADAMY jeden obok drugiego w misce (formie) mają tworzyć pancerz żółwia - i oczekują na ułożenie na nich masy z galaretkami
2.Masa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem , dodajemy stopniowo po żółtku. Żelatynę namaczamy w 1/2 szklance letniego ( nie gorącego !) mleka - mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy resztę mleka , ale całość ma być CIEPŁA , bo inaczej za szybko nam stężeje. Białka ubijamy na pianę .
Do masy jajecznej dodajemy CIEPŁĄ żelatynę rozpuszczoną w mleku - dobrze mieszamy , by wszystko dobrze się połączyło
Teraz ( natychmiast!) dodajemy ubite białka i mieszamy ostrożnie
Stężałe galaretki kroimy w drobną kostkę ( Pokroić je już przed przygotowywaniem masy !) i dodajemy do ucieranej masy - mieszamy ( jeśli uważamy , że mamy jej za dużo nie kładźmy jej całej)
Mamy ułożone roladki w głębokiej misce gęsto obok siebie . Na wierzch rulonów - roladek wykładamy masę już z galaretkami i dobrze dociskamy , tak by była także między roladkami , masa musi je połączyć , by po wyjęciu pokrojone ciasto tworzyło całość podobną do skorupy żółwia. Całość zostawiamy na całą noc by dobrze stężała. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto ostrożnie , wcześniej obkrawając je wokół miski
To co było wierzchem ciasta będzie spodem , a spód będzie skorupą żółwia
Można ewentualnie położyć na wierzchu masy kilka kostek pokrojonego ananasa...
3.Ja pozwoliłam sobie na wierzch zrobić masę żelową, którą pokryłam ciasto i ozdobiłam kwiatami cukrowymi. Bardzo efektownie wygląda także po rozkrojeniu. Masę można robić na wiele sposobów. Dobrze się sprawdza wypełnienie z serków homogenizowanych z galaretką, masa owocowo-serowa na żelatynie.
Troszkę czasu zajmuje przygotowanie ale myślę, że warto i polecam
Komentarze