Słodka rozkosz, czyli tort ŻÓŁW W BIAŁYM PŁASZCZU

4.5 (165 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Ten pomysł bardzo przypadł nam do gustu. Ciasto bardzo efektowne i eleganckie. Można podawać bez ozdabiania ponieważ już początkowa jego faza jest bardzo ciekawa.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT NA ROLADę:
    - jajka świeże: 4 sztuki
    - cukier miałki: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - mąka pszenna - biszkopt: 0.75 szklanki
    MASA WYPEłNIAJąCA:
    - masło - masa: 250 gramów
    - jajka świeże: 4 sztuki
    - Żelatyna: 4 łyżki
    - mleko 0,5%: 1 szklanka
    - cukier puder do masy: 1 szklanka
    - Owoce dowolne: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Jajko Tort angielski

Słodka rozkosz, czyli tort żółw w białym płaszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto żółw 1. Ten przepis najlepiej podzielić sobie na dwie fazy pracy.
    Rolada:
    Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać cukier. Po wyczerpaniu cukru dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (płaską) wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C - na złoty kolor. Kiedy ciasto będzie upieczone , wyjąć je na lekko wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i razem ze ściereczką zwinąć w rulon -ma tak ostygnąć. Po ostygnięciu smarujemy powidłami i zwijamy ciasno . I to mogłoby być na tyle na jeden dzień prac , jeśli podzielimy sobie to na 2 dni. Ja zamiast powideł użyłam dżemu truskawkowego i nasączyłam biszkopt sokiem z truskawek.

    Po kilku godzinach ZACZYNAMY pracę od pokrojenia rolady na mniejsze około 1 cm. kawałki i UKŁADAMY jeden obok drugiego w misce (formie) mają tworzyć pancerz żółwia - i oczekują na ułożenie na nich masy z galaretkami
  • ciasto żółw 2. Masa:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem , dodajemy stopniowo po żółtku. Żelatynę namaczamy w 1/2 szklance letniego ( nie gorącego !) mleka - mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy resztę mleka , ale całość ma być CIEPŁA , bo inaczej za szybko nam stężeje. Białka ubijamy na pianę .

    Do masy jajecznej dodajemy CIEPŁĄ żelatynę rozpuszczoną w mleku - dobrze mieszamy , by wszystko dobrze się połączyło

    Teraz ( natychmiast!) dodajemy ubite białka i mieszamy ostrożnie

    Stężałe galaretki kroimy w drobną kostkę ( Pokroić je już przed przygotowywaniem masy !) i dodajemy do ucieranej masy - mieszamy ( jeśli uważamy , że mamy jej za dużo nie kładźmy jej całej)

    Mamy ułożone roladki w głębokiej misce gęsto obok siebie . Na wierzch rulonów - roladek wykładamy masę już z galaretkami i dobrze dociskamy , tak by była także między roladkami , masa musi je połączyć , by po wyjęciu pokrojone ciasto tworzyło całość podobną do skorupy żółwia. Całość zostawiamy na całą noc by dobrze stężała. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto ostrożnie , wcześniej obkrawając je wokół miski

    To co było wierzchem ciasta będzie spodem , a spód będzie skorupą żółwia

    Można ewentualnie położyć na wierzchu masy kilka kostek pokrojonego ananasa...
  • ciasto żółw 3. Ja pozwoliłam sobie na wierzch zrobić masę żelową, którą pokryłam ciasto i ozdobiłam kwiatami cukrowymi. Bardzo efektownie wygląda także po rozkrojeniu. Masę można robić na wiele sposobów. Dobrze się sprawdza wypełnienie z serków homogenizowanych z galaretką, masa owocowo-serowa na żelatynie.
    Troszkę czasu zajmuje przygotowanie ale myślę, że warto i polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Proszek do pieczenia Żelatyna Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować