Zielony żółw

  • wyświetlono: 3470 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

To lekki, oryginalny torcik, który kusi wyglądem i smakiem. Ciasto upiekłam z umyślą o moich dzieciach, a szczególnie córce, która uwielbia kiwi, biszkopt i śmietankę.

Jaga85

Składniki

Tortownica 22 cm:
Biszkopt jasny:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki wody,
- ¾ szklanki mąki tortowe,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
• 0,5 litry mleka,
• 1 kostka masła,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• 2 łyżki cukru,
• 2 żółtka,

Śmietanka:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 1 łyżka cukru,
• 2 łyżeczki żelatyny,

Dodatkowo:
Około 8- 10 sztuk kiwi, rodzynka

Sposób przygotowania przepisu:

Zielony żółw

  • Przed dekoracją1. Biszkopt:Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na tortownicę i pieczemy w 180°C przez około 15-20 min.
    Po wyjęciu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę.
  • 2. Masa:W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.

    Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń.
    Część masy (około1-2 łyżki odstawiamy do obtoczenia torcika.). Pozostałą ilością przekładamy biszkopty.

    Po przełożeniu górny biszkopt delikatnie ścinamy po bokach, by nasze ciasto nabierało kształtu półkuli.
  • 3. Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Na koniec wlewamy żelatynie i dokładnie mieszamy.
    Gdy śmietanka zaczyna tężeć wykładamy ją na ścięty biszkopt formując z niej plecy naszego żółwia.
    Tak przygotowane ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Gdy śmietanka jest już twarda torcik obtaczamy wcześniej pozostawioną masą.
  • 4. Kiwi obieramy ze skórki. Kroimy z długości w plastry. Tak przygotowanymi obtaczamy żółwia. Układanie zaczynamy od dołu. Jeden owoc przeznaczmy na głowę, a jeden na łapki i ogonek.
    Oczy wykonujemy z przeciętej rodzynki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycietortbiszkoptkiwismietanka

Komentarze

Podobne przepisy

image-24vt6ev

Dodane przez: Kasja1986

Jabłka zapiekane pod bezą

Pyszny, delikatny jak chmurka deser...

Orzechowe trufelki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Orzechowe trufelki

Polecam te mocno orzechowe słodkości.

Tiramisu z czekoladą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tiramisu z czekoladą

Zapraszam na nieco odmienioną wersję...

image-1ywcn20

Dodane przez: Mniam1

Serowe bułeczki z czekoladą

Smaczne bułeczki z dodatkiem sera...

image-27r3k29

Dodane przez: Habibi Chi

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Prosty w wykonaniu, smaczny tort...

image-0jjpcsa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Brzoskwiniowe usteczka

Pieczone chrupiące ciasteczka z...