Zielony żółw

  • wyświetlono: 3746 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

To lekki, oryginalny torcik, który kusi wyglądem i smakiem. Ciasto upiekłam z umyślą o moich dzieciach, a szczególnie córce, która uwielbia kiwi, biszkopt i śmietankę.

Jaga85

Składniki

Tortownica 22 cm:
Biszkopt jasny:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki wody,
- ¾ szklanki mąki tortowe,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
• 0,5 litry mleka,
• 1 kostka masła,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• 2 łyżki cukru,
• 2 żółtka,

Śmietanka:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 1 łyżka cukru,
• 2 łyżeczki żelatyny,

Dodatkowo:
Około 8- 10 sztuk kiwi, rodzynka

Sposób przygotowania przepisu:

Zielony żółw

  • Przed dekoracją1. Biszkopt:Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na tortownicę i pieczemy w 180°C przez około 15-20 min.
    Po wyjęciu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę.
  • 2. Masa:W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.

    Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń.
    Część masy (około1-2 łyżki odstawiamy do obtoczenia torcika.). Pozostałą ilością przekładamy biszkopty.

    Po przełożeniu górny biszkopt delikatnie ścinamy po bokach, by nasze ciasto nabierało kształtu półkuli.
  • 3. Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Na koniec wlewamy żelatynie i dokładnie mieszamy.
    Gdy śmietanka zaczyna tężeć wykładamy ją na ścięty biszkopt formując z niej plecy naszego żółwia.
    Tak przygotowane ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Gdy śmietanka jest już twarda torcik obtaczamy wcześniej pozostawioną masą.
  • 4. Kiwi obieramy ze skórki. Kroimy z długości w plastry. Tak przygotowanymi obtaczamy żółwia. Układanie zaczynamy od dołu. Jeden owoc przeznaczmy na głowę, a jeden na łapki i ogonek.
    Oczy wykonujemy z przeciętej rodzynki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycietortbiszkoptkiwismietanka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawkowy puch - sernik na zimno

Dodane przez: mariwanna

Truskawkowy puch - sernik na zimno

ten sernik jest inny - delikatny...

Tort arbuzowy

Dodane przez: kada

Arbuzowy zawrót głowy

Któż mu się nie oprze w upalne...

Bomba witaminowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Bomba witaminowa

Często robię taki deser gdy mam...

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Dodane przez: magdzia44448

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Bita śmietana, truskawki, kiwi...

Deser lodowo-owocowy

Dodane przez: dorota w

Deser lodowo-owocowy

Deser lodowy z dużą ilością świeżych...

Pastelowe Desereki Z Truskawkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Pastelowe Desereki Z Truskawkami

Doskonały deser na gorące, upalne...