To lekki, oryginalny torcik, który kusi wyglądem i smakiem. Ciasto upiekłam z umyślą o moich dzieciach, a szczególnie córce, która uwielbia kiwi, biszkopt i śmietankę.
1.Biszkopt:Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na tortownicę i pieczemy w 180°C przez około 15-20 min.
Po wyjęciu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę.
2.Masa:W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.
Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń.
Część masy (około1-2 łyżki odstawiamy do obtoczenia torcika.). Pozostałą ilością przekładamy biszkopty.
Po przełożeniu górny biszkopt delikatnie ścinamy po bokach, by nasze ciasto nabierało kształtu półkuli.
3.Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Na koniec wlewamy żelatynie i dokładnie mieszamy.
Gdy śmietanka zaczyna tężeć wykładamy ją na ścięty biszkopt formując z niej plecy naszego żółwia.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Gdy śmietanka jest już twarda torcik obtaczamy wcześniej pozostawioną masą.
4.Kiwi obieramy ze skórki. Kroimy z długości w plastry. Tak przygotowanymi obtaczamy żółwia. Układanie zaczynamy od dołu. Jeden owoc przeznaczmy na głowę, a jeden na łapki i ogonek.
Oczy wykonujemy z przeciętej rodzynki.
Komentarze